Προώθηση ιστοσελίδας – e-shop
Τρόποι με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί η προώθηση του eShop σας:
- SEO, Content Marketing
- Google Adwords
- Social Media Marketing
- Email Marketing
- Remarketing

Βασικά βήματα για να προωθηθεί το ηλεκτρονικό σας κατάστημα με επιτυχία:
1. E-commerce Keyword Research
Πριν ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή eShop χρειάζεται να κάνετε μία έρευνα για να γνωρίσετε τον ανταγωνισμό που υπάρχει και να επιλέξετε τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά.
Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι τα keywords δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ γενικά ούτε πολύ συγκεκριμένα. Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι το ηλεκτρονικό σας κατάστημα πουλάει ανδρικά παπούτσια. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει σαν keyword τη λέξη παπούτσια το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξουν στο eShop σας και άτομα που δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες σας, όπως κυρίες που αναζητούν γυναικεία παπούτσια. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε ένα στοχευμένο κοινό που θέλουμε να προσελκύσουμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιώντας φράσεις κλειδιά όπως “ανδρικά παπούτσια”, “δερμάτινα ανδρικά παπούτσια” κλπ. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η ονομασία των κατηγοριών για την καθεμία πρέπει να αντιστοιχεί σε μία λέξη κλειδί και πολλά παράγωγα της. Εάν η κατηγορία σας ονομάζεται “γυναικείες τσάντες” πρέπει να στοχεύετε σε φράσεις κλειδιά όπως:
- Γυναικείες τσάντες τιμές
- Γυναικείες τσάντες δερμάτινες
- Γυναικείες τσάντες μαύρες και ούτω καθεξής

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τις κατηγορίες του Skroutz πρόκειται για ελληνικό eShop, το Amazon αν είναι αγγλόφωνο αλλά και τις προτεινόμενες αναζητήσεις της Google που βρίσκονται στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας.
2. Ecommerce Website Architecture
Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξετε την ιδανική αρχιτεκτονική της κατασκευής του διατηρώντας ξεκάθαρη δομή, εύκολη πλοήγηση και ελάχιστη σύμφωνες σελίδες, σελίδες δηλαδή που δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε από κάποιο μενού αλλά ούτε και από κάποιον εσωτερικό σύνδεσμο.

Επίσης καλό θα ήταν να προτιμήσετε ένα ολοκληρωμένο μενού το οποίο θα περιέχει όλες τις κατηγορίες και τις υποκατηγορίες σας.
3. On-Page SEO
Το επόμενο βήμα είναι και το σημαντικότερο. Κάθε κατηγορία και υποκατηγορία θα πρέπει να περιέχει 1000 λέξεις με κείμενο που απαντάει σε συχνές ερωτήσεις και έχει χρήσιμες συμβουλές, αρκεί να είναι μοναδικά και πρωτότυπα.

Σε περίπτωση που το κατάστημα σας έχει λίγα προϊόντα είναι αναγκαίο να τοποθετήσετε αναλυτικές περιγραφές οι οποίες θα φτάνουν τις 1000 λέξεις. Μόλις ολοκληρώσετε την συγγραφή των κειμένων θα πρέπει να συνδέσετε με εσωτερικά links τις σελίδες μεταξύ τους.
4. Technical SEO for Ecommerce
Τι χρειάζεται να προσέξετε στο τεχνικό SEO για τα eShops:
- Να έχετε τίτλους στις σελίδες
- Να έχετε URL που να περιέχει την λέξη κλειδί
- Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες προϊόντων και εναλλακτικά κείμενα
- Χρησιμοποιήστε H1 και H2 κεφαλίδες αλλά και περιγραφές προϊόντων που θα περιέχουν τις λέξεις κλειδιά
- Η ταχύτητα φόρτωσης να είναι ένα έως 2 δευτερόλεπτα
- Να υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης των προϊόντων
- Να υπάρχει η δυνατότητα κοινοποιήσεις με share buttons στα κοινωνικά δίκτυα
Το Off-page SEO περιλαμβάνει θέματα για την προώθηση e-shop σας στο διαδίκτυο-δηλαδή το χτίσιμο συνδέσμων (backlinks) σε ιστοσελίδες που η Google θεωρεί αξιόλογες-προς τις ιστοσελίδες σας (Link building) που θα καθορίσουν την κατάταξη σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
5. Content Marketing
Το επόμενο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο περιεχόμενο με μοναδικά κείμενα που δεν έχουν γραφτεί ξανά και απαντούν τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται πάνω στο αντικείμενο σας. Φυσικά δεν πρέπει να δώσετε λιγότερη προσοχή στην ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων σας.

6. Δημιουργία backlinks
Τέλος, αφού έχετε ολοκληρώσει το ηλεκτρονικό κατάστημα σας χρειάζεται να φτιαχτούν διάφορα εξωτερικά λινκς από άλλους συνδέσμους, έτσι ώστε να θεωρηθεί το eShop σας αξιόπιστο και να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες. Ο χρόνος που απαιτείται για να έχετε backlinks με οργανικό τρόπο είναι 8 με 12 μήνες. Γι’ αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε δημιουργώντας κάποια μόνοι σας με το να μπείτε σε όλους τους επαγγελματικούς καταλόγους, να δημιουργήσετε λογαριασμούς σε όλα τα social media, να ανοίξετε ένα κανάλι στο YouTube που θα παρουσιάζεται το κατάστημα σας και αν είναι εφικτό να επικοινωνήσετε με διάφορους bloggers και YouTubers οι οποίοι μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα σας.
